Speluitleg

Farmony

Farmony is een serious game waarin je een landbouwbedrijf zo duurzaam mogelijk moet leiden.

Je speelt korte duels tegen klasgenoten en vrienden. Per spel krijg je 5 beurten waarin je acties kunt kiezen voor jouw bedrijf. Kies je de meest duurzame actie, dan verdien je het meeste punten.

het gamecenter

Nadat je geregistreerd bent als speler, kom je op de gamecenter pagina terecht. Hier krijg je een overzicht van alle spelletjes die je aan het spelen bent en kan je een nieuw spel beginnen. In Farmony kan je oneindig veel spelletjes tegelijk of na elkaar spelen. Elk spel is een duel tegen een tegenstander of tegen de computer, waarvoor je punten krijgt als je er in slaagt te winnen.

Om een nieuw spel te starten, klik je op de knop "start een nieuw spel". Je kan een spel spelen tegen klasgenoten (als je een klascode invulde op je profielpagina, zie verder), tegen een willekeurige tegenstander, tegen een tegenstander die je via spelersnaam zoekt of tegen de computer. Deze laatste optie is ideaal als je niet wil wachten tot je tegenstander zijn zetten gedaan heeft.

Als je een spel start tegen een echte tegenstander (dus niet de computer), krijgt die een uitnodiging te zien in zijn of haar gamecenter. Het spel begint pas wanneer je tegenstander deze uitnodiging accepteert. Van zodra iemand jou uitnodigt voor een spelletje, zal je dit te zien krijgen in je gamecenter.

In het gamecenter krijg je ook een overzicht van alle spelletjes die voltooid zijn. Je kan via de link "spelverslag" altijd terug gaan kijken naar hoe het spel precies verlopen is. Zo kan je op zoek gaan naar slimme zetten, goede acties en de perfecte strategie om meer spelletjes te winnen.

Je kan het gamecenter altijd bereiken via de link in het menu bovenaan. Ben je aan zet, dan zie je naast die link ook een cijfer verschijnen met het aantal spelletjes waarin jij aan de beurt bent.

verloop van een spel

Je start elk spel willekeurig in 1 van 10 soorten typebedrijven. Elk bedrijf geeft een beeld van hoe een echt Vlaams landbouwbedrijf er uit zou kunnen zien. De typebedrijven zijn heel uiteenlopend, van een melkveebedrijf over een tomatenkweker tot een pluimveehouderij. Via de "meer uitleg" knop kan je wat extra informatie lezen over je typebedrijf, wat handig kan zijn om een juiste duurzaamheidsstrategie te kiezen.

Elk spel bestaat uit 5 beurten, waarin je 3 zetten kan doen: (1) oogsten, (2) een duurzaamheidsactie kopen in de markt en (3) één van je acties uitvoeren als verbetering in het bedrijf. Op het einde van je beurt krijg je duurzaamheidspunten, de speler die na de laatste beurt het meeste punten heeft, wint het spel.

oogsten

Als je op de "oogsten" knop klikt, kom je in het oogstspelletje terecht. Hier voer je de basisactie van je bedrijf uit en verzamel je voldoende budget om later te verduurzamen.

In het oogstspel zie je 3 producten die jouw bedrijf maakt. Als je op een product klikt, veranderen de 4 aangrenzende vakjes in dat zelfde product. Probeer in maximaal 5 zetten zo veel mogelijk producten van jouw gekozen soort te verzamelen. Je krijgt budget voor elk product van jouw soort, en extra bonusbudget voor elke rij van dezelfde producten die je wist weg te spelen.

Pas op: je mag maximaal vijf zetten doen, kies dus het juiste product en denk goed na voor je een zet doet. Als je klaar bent, klik je op "oogst", je krijgt dan je budget ter beschikking. Je kan ervoor kiezen om geen vijf zetten te spelen, maar sneller op "oogst" te klikken. Je verdient dan misschien minder budget, maar je tegenstander krijgt in de volgende beurt ook minder zetten.

de markt

Na het oogsten kan je naar de markt om te kiezen uit 1 van 4 duurzaamheidsacties. Dit zijn verbeteringen die je als ondernemer kan doorvoeren in jouw bedrijf. De verbeteringen hebben een impact op economisch, ecologisch en sociaal vlak, afhankelijk van het type bedrijf waarmee je speelt.

Acties koop je met het budget dat je door te oogsten verdiende. Elke actie heeft een basisprijs (die je misschien al iets vertelt over de impact van de actie), maar wordt per beurt goedkoper. Hoe langer een actie dus in de markt blijft liggen, hoe minder budget je nodig hebt om ze te kopen. Kies dus het goede moment uit: koop ze niet te duur, maar wacht niet tot je tegenspeler er mee gaat lopen...

verbeteringen

De laatste zet die je tijdens een beurt kan doen is het uitvoeren van een verbetering. Je kan hiervoor kiezen uit acties die je eerder al kocht op de markt, of acties die je bij het begin van het spel al kreeg. Per beurt mag je 1 verbetering uitvoeren.

Je krijgt een overzicht te zien van alle duurzaamheidsacties die je hebt. Je kan meer informatie lezen over elke actie en zo een inschatting maken hoe goed de actie zou zijn voor jouw bedrijf. Klik op "speel kaart" om de actie te kiezen. Daarmee eindigt jouw beurt en begint die van je tegenstander.

Het spelverslag

Tijdens en na het spel krijg je in het spelverslag een overzicht te zien van alle zetten die jij en je tegenstander speelden. Je ziet er meteen ook het effect van de zet op je duurzaamheidsscore. Bovendien krijg je er extra informatie over de impact die een bepaalde actie had op je bedrijf en of dit nu vooral sociaal, ecologisch of economisch was.

Speciale gebeurtenissen

Af en toe gebeurt er in een spelletje iets buiten jouw wil om. Je breekt een been, of er valt lange tijd geen regen, of er verandert iets op het vlak van regelgeving. Deze gebeurtenissen hebben een impact op jouw score én op die van je tegenspeler. Je kan je wel proberen te wapenen tegen deze impact, door de juiste duurzaamheidsacties te kiezen.